Handelsbanken säljer innehav i Industrivärden

Handelsbanken säljer innehav i Industrivärden

Det var på onsdagskvällen som Handelsbanken bjöd ut hela sin post i investmentbolaget Industrivärden till försäljning. Handelsbanken är Industrivärdens tredje största ägare. Hösten 2015 sålde SCA sin stora aktiepost i investmentbolaget och kort därefter sålde Handelsbanken sin aktiepost i SCA.

Det är nu dags för Handelsbanken att följa upp förra årets affär med att sälja sin post på 6,8 procent av aktierna och med dem 10,3 procent av rösterna i Industrivärden. Detta är en affär som troligtvis är värd runt 4 miljarder kronor.

Dessa försäljningar gör att korsägandet kring Handelsbanken och Industrivärden försvagas. Korsägandet var en viktig del i Sverker Martin-Löfs och Anders Nyréns maktbygge i sfären kring Handelsbanken och Industrivärden. Motivet till att posten i Industrivärden säljs är att Handelsbanken vill vara en bank, ingenting annat. De vill hjälpa sina kunder med banktjänster och för att göra detta finns det ingen anledning att äga aktier i företagen man lånar ut pengar till.

Anledningen till att Handelsbanken köpte den största delen av posten i Industrivärden innan sin bolagsstämma 2014 var för att säkra att Sverker Martin-Löf och Anders Nyrén skulle kunna återväljas till sina styrelseuppdrag trots EU:s nya regler. Dessa historiska skäl som en gång fanns för att motivera ett innehav i Industrivärden, finns inte längre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *