Ekonomin blomstrar

Ekonomin blomstrar

Vi hör allt som oftast om länders ekonomi som idag ofta försvagas och har det svårt. Men så finns det även de länder som riktigt blomstrar.

Filippinerna är ett sådant land. De har visat upp en årlig tillväxt på över 6 procent sex år i rad och visade en tillväxt på 7 procent för andra kvartalet i år. Detta är det högsta i världen av alla de länder som rapporterat in sina siffror. Det råder en snabb expansion i landet och utlovade satsningar på infrastruktur som välkomnas av företagen. Förutom infrastruktursatsningar har Duterte lovat att sänka inkomstskatten och bolagsskatten.

Lite närmare oss har vi Nederländerna där tillväxten steg med 0,6 procent under första kvartalet jämfört med närmast föregående kvartal. Jämför man med samma kvartal året innan, så steg BNP 2,3 procent.

Zimbabwes och Irans huvudstäder, Harare och Teheran, återhämtar sig för tillfället ganska bra efter ekonomiska problem och det är så klart positivt. När det gäller den allra bästa staden att leva i så kommer Australiens sydliga stad Melbourne närmast idealet, som får full pott när det gäller infrastruktur, utbildning och hälsovård. Inom stabilitet och kultur/miljö saknas det dock lite för att få max poäng. Tvåa i världen är Wien och närmast oss ligger Helsingfors på plats nio och på tionde plats ligger Hamburg. Nordens övriga huvudstäder kvalar inte in på topp tio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *