Ericsson mutade Clinton enligt Donald Trump

Ericsson mutade Clinton enligt Donald Trump

Donald Trump ger sig inte. Nu anklagar han Hillary Clinton för att ha tagit emot mutor från svenska telekomjätten Ericsson. Ericsson tillbakavisar anklagelserna.

Det var år 2009 som Trump menar att Ericsson fick tillåtelse från den amerikanske regeringen att sälja telekomutrustning till flera regimer som då var förtryckta, bland annat Sudan, Syrien och Iran. Vissa av dessa regimer skulle sedan använt denna teknik för att avlyssna och kontrollera sin egen befolkning. Trump menar vidare att det var möjligt för Ericsson att sälja till dessa länder, som då stod under strikta sanktioner, endast för att Bill och Hillary Clintons stiftelse tagit emot mutor från Ericsson.

Uppgifterna kommer ursprungligen från boken Clinton Cash som har skrivits av Peter Schweizer. Enligt honom så fick Bill Clinton 750 000 för att hålla ett tal och det var Ericsson som betalade honom. Ericsson har varken förr eller senare betalat Bill Clinton för ett tal och hans slutsats var därför att Ericsson genom att ge bidrag till stiftelsen fick dåvarande utrikesministern Hillary Clinton att tillåta Ericsson att sälja sin utrustning till länder som till exempel Iran.

Ericsson vill förtydliga att kopplingarna som görs mellan att de skulle anlitat Bill Clinton som talare och påståendet gällande sanktionsländerna är helt felaktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *