Mackmyra ökar sin försäljning

Mackmyra ökar sin försäljning

Mackmyra Svensk Whisky är ett av Sveriges whiskydestilleri. Det första destilleriet som öppnades ligger i lokaler i det gamla järnbruket Mackmyra Bruk mellan Gävle och Sandviken och det är härifrån namnet är hämtat. Idag finns det även ett nybyggt destilleri utanför Gävle, där även huvudkontoret är beläget. Företaget grundades 1999.

Det går bra för Mackmyra. Företaget redovisade en ökad försäljning för det andra kvartalet i år då Mackmyra sålde 64 800 flaskor, vilket kan jämföras med 46 800 flaskor under samma period förra året. Denna försäljningsökning har dock medfört ett ökat behov av rörelsekapital, vilket belastar kassaflödet under perioden.

Försäljningen till Mackmyras bästa marknader Tyskland, Storbritannien och Frankrike uppgick till 2,7 miljoner kronor under det aktuella kvartalet, vilket är en ökning med 134 procent från förra året. Dessa marknader utgör därför 24 procent av den totala flaskförsäljningen. Även försäljningen till Systembolaget ökade med 19 procent.

Den totala försäljningen ökade med 11 procent jämfört med förra året till 16,7 miljoner kronor. Försäljning av flaskor stod för 68 procent och resten står för fat och upplevelser.

Mackmyra har nu kallat till en extra bolagsstämma den 24 augusti för att ta ett beslut om en företrädesemission om cirka 15 miljoner kronor. Motivet bakom detta är att den högre tillväxten av flaskförsäljningen kräver större rörelsekapital, dels att destilleringstakten behöver ökas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *