Mongoliets centralbank chockhöjde på torsdagen sin styrränta med hela 4,5 procent, vilket betyder att den nu ligger på 15 procent. Detta beslutet tog man efter att utländska investerare börjat fly landet och valutan har rasat under flera veckors tid.
Det är växande skulder, Kinas ekonomiska inbromsning och pressade råvarupriser som är anledningen till att gruvnationen Mongoliet går mot en fullständig krasch. Landet är extremt beroende av intäkter från landets gruvexport till Kina och då främst koppar, järnmalm och kol. Samtliga gruvnationer har drabbats väldigt hårt av pressade råvarupriser när Kina inte längre importerar lika mycket, inte minst Brasilien. Dock är Mongoliet extra utsatt eftersom hela 80 procent av hela deras export går till grannlandet Kina.
Denna vändning har skett snabbt. 2011 och 2012 räknades Mongoliet till ett av världens snabbast växande länder och BNP växte med ungefär 17 procent per år. Under 2013 till 2015 tvärbromsade tillväxten från ungefär 12 procent till ungefär 2 procent och i år väntas den stanna upp helt och bli 0.
Mongoliet har nu en nyvald regering och de har deklarerat en statsskuld som ligger på närmare 80 procent av BNP i år. Man har nya sparplaner, bland annat 60 procents lönesänkningar för offentliganställda. Men frågan är om detta är nog.