Knep för att förbättra din privatekonomi

Knep för att förbättra din privatekonomi

Ibland kör det ihop sig ekonomiskt. Det är inte alltid lätt att balansera inkomster och utgifter på ett sätt som är långsiktigt hållbart. Tyvärr kan dålig ekonomi förstöra mycket i livet och leda till en hel del oro och ångest.

Att planera sin ekonomi behöver dock inte nödvändigtvis vara tråkigt eller svårt. Du kan faktiskt spara in en massa pengar genom små och enkla förändringar. Och ja, det är faktiskt möjligt att göra upp en bra budget utan att behöva leva snålt.

Skippa impulsköpen

Det är inte stora inkomster som gör dig rik, utan små utgifter. Så lyder i varje fall talesättet och det ligger faktiskt en hel del i det.

Oftast är det enklare att minska på sina utgifter snarare än att öka inkomsterna. Spara en månads kvitton – det gäller precis alla utgifter du har haft, oavsett om det är veckohandlingen, fikat med kompisarna eller biobesöket med flickvännen.

När du sedan går igenom kvittona kommer du antagligen att märka att det försvinner en massa småslantar här och där. Det är tecken på impulsköp som är onödigt dyra och i de flesta fall gäller saker du inte ens behöver.

Att sluta med impulsköp är svårt när du väl har fått in vanan, men det är långt ifrån omöjligt. Begränsa dina inköp till vissa veckodagar, skriv inköpslistor och planera noggrant i förväg. Då minskar risken för onödiga utgifter.

Sänk elräkningen

Om du bor i villa har du själv stort ansvar för hemmets uppvärmning. Ofta har vi alldeles för gamla kaminer och element och genom att byta ut dessa relativt regelbundet kan vi hålla värmekostnaderna på en låg nivå.

Vad många inte tänker på är att en hel del värme försvinner ut genom otäta fönster. När du har fönster som är närmare 20 år gamla kan upp till 80% av värmen försvinna ut igen – och det säger sig självt att det påverkar din elräkning negativt.

Genom att installera moderna fönster som är mycket tätare och energisnålare kan du spara in tusenlappar varje år. Varför slösa dessa på otäta fönster när du istället kan åka på semester eller köpa en ny dator?

Gör storhandling till en vana

Det är i princip alltid billigare att köpa storpack, oavsett om det gäller köttfärs eller toapapper. Istället för att köpa enstaka förpackningar flera gånger i månaden är det smart att satsa på så kallade ekonomiförpackningar vilket kan resultera i många procents rabatt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *