Wikihouse- framtiden för bostadsbranschen

Wikihouse- framtiden för bostadsbranschen

Den stora rörelsen inom ”öppen källkod” har inte bara revolutionerat tekniken och hur vi dela saker; Den lovar också att förändra hur vi designar, konstruerar och interagera med våra byggnader, även med produkter såsom från. Den egenutvecklade naturarkitekturen fick ta del av ett nytänk för några år sedan med lanseringen av rullställningar. Open Architecture Network, en öppen källkod där designers över hela världen skall kunna samarbeta och dela aktieprogram för hållbar design, och anpassa platser efter behov av prisvärda lösningar. Nu står ”huset” inför en liknande omdaningen från WikiHouse, en ”öppen källkod konstruktions set” som gör det möjligt för alla som vill bygga sitt eget hus att ladda ner gratis från ett delat globalt bibliotek, som sedan ”trycks” och monteras på några dagar , utan några förkunskaper.

Zero Zero lanserades 2011 av av Alastair Parvin och Nick Lerodiaconou, en London-baserad designfirma, WikiHouse syftar till att demokratisera konstruktion och tillverkning av miljövänliga bostäder. Tanken är att göra det möjligt för användare att ladda ner Creative Commons-licensierade ritningar, som kan anpassas via Google SketchUp. Strukturella plywood bitar av konstruktionen är prefabricerade och skär av CNC-maskin, och monteras på plats, pussel för pussel stil, och fästs ihop med hjälp av kil och tappanslutningar som påverkas av traditionell koreansk arkitektur. Olika stödsystem och tillägg kan sedan anpassas och införlivas på ett behov när det behövs.

En prisvärd, hållbar och öppen källkod för smarta hem

En intressant men oundviklig twist har nu lagts till i dennaa redan berusande blandning. Den senaste iteration av WikiHouse är version 4.0 – en två våningar smarthem prototyp som har visats upp på London Design Festival. Tillverkad i samarbete med ingenjörsfirma Arup och The Building Centre, har WikiHouse 4.0 ett antal smarthem tekniker, från enhets styrd belysning och ventilation, till ett säkrare och mer effektivt låg spännings elsystem. Alla system är integrerade tillsammans via OpenHAB smarthem programvara, ett open source alternativ till produkter som Nest.

Även triviala detaljer är till för att delas och anpassas på; enligt ArchDaily, har Arup till exempel utvecklat en öppen källkod för en värmeåtervinningsenhet som kallas Open MVHR, som kan byggas med 3D tryckta komponenter och aluminium – som härstammar från ölburkar. Som WikiHouse designern Sarah Gold förklarar är projektet nu att vidta åtgärder mot ett ”modulärt, anpassningsbart system med öppna datakontroller [som returnerar] kontroll av huset i varje mening tillbaka till sin ägare.”

Integritet, säkerhet och en designrevolution ledd av folket

Även om det har karakteriserats som ett IKEA-liknande hus har WikiHouse 4,0 uppnått en annan nivå av komplexitet, som utgör en rad intressanta frågor om framtiden av bostäder. Till exempel, även om kostnaden för att bygga detta WikiHouse ligger kring £ 50.000 (USD $ 80.000), finns en oro för eventuella oöverkomliga kostnader för att anställa CNC tillverkningstjänster och köp av mark. För det andra måste lokala byggnormer få upp farten innan utbrett genomförande kan hända. För det tredje finns det frågor om sekretess och säkerhet i en sammankopplad enhet på internet, där smarta hemsystem kan hackas och husägares uppgifter om energianvändning och inhemska vanor kan omedvetet samlas in av företag och regeringar.

Trots dessa potentiella hinder, har de grundläggande begreppen bakom WikiHouse projektet djupa och långtgående konsekvenser. Inte bara skulle denna typ av kreativa del förbättra det för vanliga människor att bygga sina egna kostnadseffektiva och hållbara hem, det skulle också radikalt förändra hur städer utvecklas och utmana idén om att billiga bostäder måste vara ”one size fits all”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *